Pěší turistika Okruh Blatnica - Tlstá - Zadná Ostrá - Ostrá - Konský dol - Blatnica.

27.5.2023
09:36 až 16:30
trvání
06:54:34
18,52 km
1445 m

Velmi náročný výlet, kde bylo třeba i někde běžet, abych stihl autobus. Úchvatný výlet, ale tak únavný (na Ostré se to pořádně zašprajcovalo) a ztratil jsem spoustu drahocenných minut k návratu. Značná únava v závěrečné, skoro rovné (minimální klesání), části před asfaltkou v Gaderské dolině po mnoha naraženích pohor do kamene (díky za odolnou špičku) i jednou úspěšné "akrobaticlé" vykličkování zachycené nohy o kořen nebo kámen se nakonec dostavilo to, co se dalo čekat. Spadl jsem na čumák (spíš především levou ruku) tak rychle, že jsem ani nevěděl jak se to stalo. Co je ale jisté, tak mám "krásnou" velkou trofej, která se bude hojit měsíce... Ale autobus jsem nakonec s asi pětiminutovou rezervou stihl... :-)

Šárka: Ahoj Tome, dá se tento okruh zvládnout se psy nebo je tam nějaké jištěné místo, které by bylo problém?
Tomáš Nejedlý: Okruh se určitě dá, časově je ovšem dost náročný - mě a to jsem se neloudal i s asi 15 až 20 minutami v jeskyni trval necelých sedm hodin. Nečekaný problém jsou fronty u řetězů, které berou poslední zbytky trpělivosti :-)))) Abys udělala okruh, tak na skalky nemusíš (ale zase by byla škoda nevylézt až na vrchol). Psi vylezou ledasco, spodní část je dost do kopce, ale se spoustou výstupků. Pod skalním oknem je malá stěnka a je vcelku kolmá. Tam jsem se řetězu držel i při cestě nahoru. Dolů se držíš řetězů jak tady, tak i níž... Minulý týden jsem viděl, že s těmi to místy měli problémy i lidi a tak těžko hádat jestli psi nebudou stávkovat. Na (hlavní) Ostrou není nutné kvůli okruhu vylézt. Terén v lese je náročný, kolem jeskyní se stoupá hodně prudce nahoru, takže to dá zabrat, ale extrémně technicky náročného zde nic není. Některé cestičky jsou úzké a "na hraně". Opět při opatrnosti zvládnutelné. Pokud by kameny klouzaly, tak bych se bez přemýšlení otočil. Pokud Ti jde o krásné výhledy, tak pro začátek doporučuji spíš jen cestu na Ostrou - je kratší a výrazně méně náročná než okruh. Z něj je těžké stoupání na Tlstou a pak přesun po zelené na Zadní Ostrou. Dá se jít ještě kratší modrou, ale tu jsem nezkoušel... Tedy na vrchol (hlavní) Ostré se psy si myslím,že spíš ne. Nebo jestli máš nějaký batoh, vak na psy nebo něco takového abys lezla nahoru s volnýma rukama. Technicky nejsou úseky o nic moc těžší než to co jsem šel ve Vysokých Tatrých (ferrata Martinské hole byla technicky těžší). Stačí takto ve zkratce?
Šárka: Díky moc! To s nimi raději nebudu pokoušet. Nádherné to tam je.
Tomáš Nejedlý: Krásné místa a ještě jsou určitě i další, třeba na Blatnický hrad, nebo z Tlsté na Ostrou po modré přes Muráň. Tam jsem nešel. To co jsi se psy vyšla je taky dost dobré, takže otočit a změnit trasu jde vždy. I údolí takové stojí za to... Silně Velkou Fatru zanedbávám a určitě by bylo ještě co objevovat...
Šárka: Souhlasím. Také pro mě nepoznané a moc mě to tam táhne ♥

Vrcholy

Tomáš Nejedlý - Tlstá
Tlstá #1
so, 27.5.2023, 12:25
Tomáš Nejedlý - Bágľov kopec
so, 27.5.2023, 13:24
Tomáš Nejedlý - Bágľov kopec
so, 27.5.2023, 13:39
Tomáš Nejedlý - Zadná Ostrá
so, 27.5.2023, 14:07
Tomáš Nejedlý - Zadná Ostrá - SZ Vrchol
so, 27.5.2023, 14:11
Tomáš Nejedlý - Ostrá
Ostrá #2
so, 27.5.2023, 14:28
Sdílet