Grosse Sandspitze (2772 m n.m., Gailtalské Alpy)

46.76654N, 12.81171E 1245 m 15 km Mapy.cz
Registruj se a zapiš výstup
Grosse Sandspitze
Nahrál: Martin

Počasí Grosse Sandspitze

O vrcholu Grosse Sandspitze

Rakousko Rakousko

Celkem 2x zapsáno na Vrcholovce. Vrchol Grosse Sandspitze zde přidal Martin a informace doplnili Milan "Hojší" Průžek a Martin Matějka.

Grosse Sandspitze je součástí výzvy: Rakouské Alpy

Nejvyšší vrchol Gailtalských Alp, které leží v rakouské spolkové zemi Tyrolsko. Grosse Sandspitze leží v podskupině Lienzské Dolomity. Gailtalské Alpy patří do skupiny Jižních vápencových Alp.

Prvovýstup na vrchol Grosse Sandspitze náleží Franzi Mitterhoferovi, sedlákovi z Tristachu dne 2. července 1886. První turistický výstup uskutečnil August Kolp und Ignaz Linder o několik dní později 20. července 1886.

Přístup
Z údolí Oberdrautal z obce Lavant vyjet po horské silnici na parkoviště k chatě Dolomiten Hütte (1616 m n. m.).

Výstup
Na vrchol nevede normální chodecká výstupová cesta, pouze dvě zajištěné cesty:
- z jižní strany Ari-Schübel-Steig (obtížnost B/C) a
- ze severní strany dlouhá a náročná zajištěná cesta Sepp-Oberlechner Gedächtnis Weg (obtížnost C/D-D).

Od chaty Dolomitten Hütte je možné vystoupit po široké pohodlné cestě na chatu Karlsbader Hütte. Druhou variantou je jednoduchá zajištěná cesta Rudi-Eller-Weg, která vede pod západní stěnou vrcholu Laserzwand a kousek pod chatou Karlsbader Hütte se napojuje na normální výstupovou cestu. Těsně před chatou Karlsbader Hütte se odbočí podle rozcestníku vlevo nahoru. Cesta stoupá suťoviskem a po cca 20 minutách se rozdvojuje: doleva vede zeleně značená Gebirgsjägersteig a rovně pokračující modře značená Ari-Schübel-Steig. Příjemnou kombinací je použití cesty Gebirgsjägersteig jako výstupové cesty a cesty Ari-Schübel-Steig jako cesty sestupové. Odbočí se tedy doleva a po chvíli dojdeme pod stěnu k nástupu do zajištěné cesty Gebirgsjägersteig. Jedná se o mírně obtížnou zajištěnou cestu (B/C). Část cesty vede v jižní stěně a část cesty neustále zasněženým žlabem. Na konci cesty Gebirgsjägersteigu se napojíme na Ari-Schübel-Steig, obejdeme vrchol Kleine Sandspitze na severní stranu do malé skalní rozsedliny a tady následuje nejtěžší místo zajištěné cesty a výstup na samotný vrchol.

Chata/ubytování

cestou dolů/nahoru je Karlsbader Hütte

S kočárkem

Vrchol není přístupný pro kočárky.

Výhledy

Z vrcholu jsou výhledy.

Lanovka

Na vrchol nevede lanovka.

Vybavení

na vrchol vede via ferrata - Panorama klettersteig

Přístupnost

Vrchol je volně přístupný.

Nejbližší vrcholy: Kleine Laserzwand (2568 m,  0,9 km) Kleine Gamswiesenspitze (2454 m,  2,1 km) Grosse Gamswiesenspitze (2486 m,  2,2 km)

Trasy v okolí

Trasy poskytuje SvetOutdooru.cz

Nejnovější výstupy

Martin na vrcholu Grosse Sandspitze (4.7.2020 11:00)
Martin
Pěší turistika
so, 4.7.2020, 11:00
Sdílet