Aiguille de Rochefort (4001 m n.m., Mont Blanc)

45.86209N, 6.95997E 106 m Mapy.cz
Registruj se a zapiš výstup

O vrcholu Aiguille de Rochefort

Francie Francie Itálie Itálie

Celkem 1x zapsáno na Vrcholovce. Vrchol Aiguille de Rochefort zde přidal Milan "Hojší" Průžek a informace doplnil Milan "Hojší" Průžek.

Aiguille de Rochefort je součástí výzvy: Alpské čyřtisícovky

Všichni alpinisté od začátečníků až po zkušené vůdce, se shodují, že tento hřeben skutečně stojí za to. Navíc nabízí možnost přidat do seznamu výstupů další dvě čtyřtisícovky. Většina družstev na Rochefortově hřebeni se spokojí s výstupem na Aiguille de Rochefort (4 001 m), odkud se vrací. Nejvyšší bod této skupiny, Dôme de Rochefort (4 015 m), se totiž nachází ještě o něco východněji a leze se jen zřídka. Většinou na něj vystupují družstva, která si předsevzala přechod celého hřebene až k bivaku Canzio. První, takřka vodorovný úsek z místa zvaného Snídaně (Frühstückplatz) je technicky nenáročný. Poněkud více pozornosti si možná vyžádá nástup k Aiguille de Rochefort (místy III).

Zato celkový přechod, při němž se horolezci trvale pohybují v nadmořské výšce nad 4 000 metrů, vyžaduje jak pozornost, tak i soustředění a aklimatizaci. Už přechod samotný je krásná túra a vyplatí se i tomu, kdo nepokračuje dál přes Grandes Jorasses. Akci završuje túra k bivaku a noc v útulné „popelnici“ na úpatí Pointe Jones je zvláštním zážitkem. Navíc je dob rým výchozím bodem pro ranní sestup před ledovec Mont Mallet, který je považován za jeden z nejrozpraskanějších v celém masivu Mont Blanc. Doporučuje se ho přecházet co nejdříve, dokud jsou sněhové mosty ještě pevné.

Na vrchol vede normální cesta od italské chaty a lanovky Rifugio Torino (3322 a 3375 m, 2 budovy) v sedle Col du Géant, okolo štítu Dent du Géant a dál východním hřebenem až na vrchol. Sestup je možný k bivaku Canzio v sedle Col des Grandes Jorasses a do údolí Val Ferret na italské straně masivu. Celková horolezecká obtížnost túry je AD. Výstup a sestup zaberou dva dny lezení, pochodu a slaňování.

Horu poprvé zdolali 14. srpna 1873 J. Eccles, M.-C. Payot a A. Payot.

Chata/ubytování

Na vrcholu se nenachází chata.

S kočárkem

Vrchol není přístupný pro kočárky.

Výhledy

Z vrcholu jsou výhledy.

Lanovka

Na vrchol nevede lanovka.

Vybavení

K výstupu je potřeba speciální vybavení.

Přístupnost

Vrchol je volně přístupný.

Nejbližší vrcholy: Dente del Gigante / Dent du Géant (4013 m,  0,6 km) Dôme de Rochefort (4015 m,  0,6 km) Grandes Jorasses / Punta Margherita (4065 m,  1,6 km) Grandes Jorasses / Punta Elena (4045 m,  1,7 km) Grandes Jorasses / Pointe Croz (4110 m,  1,9 km) Grandes Jorasses / Pointe Whymper (4184 m,  2,1 km) Grandes Jorasses / Pointe Walker (4208 m,  2,3 km)

Trasy v okolí

Trasy poskytuje SvetOutdooru.cz
Sdílet