Zdolejte více vrcholů s Ascendero

Zdolejte více vrcholů s Ascendero

Pája, 7.6.2021, 07:30

Pokořte i ty nejvyšší alpské vrcholy s Ascendero.com, kde najdete výstupy vedené horskými vůdci.

Na české kopce se člověk zvládne vyškrábat vybavený jen teniskami a trochou toho odhodlání. Když ale přijde řeč na výzvu “Alpské čtyřtisícovky”, kde na vás čeká třeba nádherný Dufourspitze s 4 634 m n.m., můžete se spolehnout, že cestou narazíte na sníh, scrambling a adrenalinové vzdušné pasáže. Pokud ale s vysokohorskou turistikou na této úrovni nemáte žádné zkušenosti, jediným správným rozhodnutím je vypravit se na první expedice po boku horského vůdce. A když se řekne horský vůdce, mělo by se vám vybavit Ascendero.com.

Do vysokých hor po boku horského vůdce

Tahle stránka je něco jako Airbnb akorát pro hory - prostě online booking aktivit vedených horskými vůdci, průvodci, případně instruktory dalších outdoorových sportů od skalního lezení přes Via Ferraty až po mountain biking. Skvělé je, že na Ascendero najdete nabídku od 100+ profesionálů z celého světa a vybírat si můžete z 820+ aktivit na 5 kontinentech.

Než se pokusíte o alpské velikány, ideální bude potrénovat na řádově nižších horách. Na začátek zkuste třeba oblíbený výstup na Triglav (2 864 m) - vyzkoušíte si scrambling, tedy plazení po ostrých kamenech na styl skalního lezení, a zjistíte, že hřebeny už při tomto treku prověří váš strach z výšek, u někoho možná dojde i na závratě.

Než se přesunete o další tisícovku výše, třeba na rakouský Grossglockner (3 798 m), neobejdete se bez další typické horolezecké dovednosti - chůze po ledovci v lanovém družstvu na mačkách a s cepíny. Jediná bezpečná cesta výš vede přes ledovcový kurz, kde se všechno naučíte a nové dovednosti naostříte rovnou při několika výstupech.

Ledovcový kurz s Ascendero

Alpské čtyřtisícovky čekají

Pokud vám nechybí fyzická kondice, v tuto chvíli můžete v klidu začít plánovat výstup nad 4 tisíce. Termíny je potřeba plánovat dostatečně dopředu, a to z několika důvodů. Při výstupu budete nejspíš spoléhat na horské chaty - a jejich kapacita rychle mizí. Výstup je zároveň podmíněn dobrým počasím a dostupností vašeho guida.

V tento moment objevíte 2 užitečné funkce na Ascendero - můžete si zde založit svůj termín a nechat na této službě, aby pro vaši expedici našla volného horského vůdce. Zároveň můžete svůj termín otevřít veřejnosti - když se k vám někdo přidá, výrazně to sníží cenu za výstup, protože ta je obvykle fixní a dělí se mezi 2-3 účastníky. Například výstup na Wildspitze (3 770 m) takto běžně stojí €400 pro 1 osobu, ale pro skupinu 3 osob klesne na €133.

Výstupy na alpské vrcholy s Ascendero

Skály, hory, ferraty - hlavně bezpečně!

Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv výzvu či vrchol, myslete na své bezpečí. Hory dokáží potrápit a s rostoucí výškou rostou také nároky na vaše horolezecké schopnosti. A bez zvládnuté metodiky si koledujete o pořádný průšvih. To je jediný důvod, proč vám doporučujeme využít služby certifikovaných horských profíků, kteří horami žijí, umí správně vyhodnotit rizika, počasí a zvolit optimální trasu.

Ascendero, které běží teprve od léta 2020, shánění guidů výrazně zjednodušilo - pro výstupy na Alpské vrcholy, stejně jako pro lezecké kurzy v Česku nebo odpoledne na českých ferratách. Třešničkou na dortu je možnost vytvořit si vlastní horalský profil a o svá dobrodružství se blogovým článkem podělit s celou komunitou.

Ascendero online

Komentáře

Komentovat může pouze přihlášený uživatel!

Sdílet