Výzvy na Vrcholovce

Výzvy na Vrcholovce

Pája, 31.1.2021, 12:00

Ke konci roku jsem připravil možnost zakládat vlastní výzvy a od té chvíle se s nimi roztrhl pytel. Také proto jsem připravil tento přehled, kde se o každé dozvíte základní informace.

Král hory

Jeník Kuchař pro výzvu, kde je cílem za rok daný vrchol zdolat co nejvíckrát, vymyslel krásný název - Král (případně Královna) hory.

Výzva Vrchol
Lysohoři 2021Lysohoři 2021 Lysá hora (1324 m n.m.)
Lysohoři 2021Král hory - Velký Javorník 2021 Velký Javorník (918 m n.m.)
Ještě Do Hoří 2021Ještě Do Hoří 2021 Ještěd (1012 m n.m.)
Král hory - Milešovka 2021Král hory - Milešovka 2021 Milešovka (837 m n.m.)
Král hory - Sněžka 2021Král hory - Sněžka 2021 Sněžka (1603 m n.m.)
Král hory - Lovoš 2021Král hory - Lovoš 2021 Lovoš (570 m n.m.)

Roční výzvy

Mezi roční výzvy počítáme ty, ve kterých je úkol omezen vždy na aktuální rok. Většina z nich se pak vždy další rok vytvoří znovu.

32 vrcholů Beskyd32 vrcholů Beskyd
Výzva týmu 32 vrcholů Beskyd s dobročinným přesahem, kterou už čtvrtým rokem můžete zapisovat na Vrcholovce. Každý rok vyberou 32 vrcholů v rámci Beskyd (nejen Moravskoslezských, ale i na Slovensku či v Polsku) a máte přesně rok na to je všechny zdolat. Někdo to pojme výkonnostně a snaží se je zdolat v co nejkratší době, jiný má výlety rozpostřené na celý rok.

Hlavně být venkuHlavně být venku
Hlavně být venku. Pokud se i ty řídíš tímto heslem, je tato výzva přímo pro Tebe! Cílem výzvy je strávit co nejvíce dní na horách - tedy mít co nejvíce dní s alespoň jedním zapsaným vrcholem.

Stálé výzvy

Mezi stálé výzvy řadíme všechny časově neomezené - cílem je většinou zdolání předem daného seznamu vrcholů, ale na Vrcholovce jsou i specialitky, jako třeba Na střechu světa nebo Virtuálně okolo ČR

Nejvyšší vrcholy ČRNejvyšší vrcholy ČR
Navštiv všech 16 nejvyšších vrcholů českých pohoří, které mají přes 1000 m n.m.

UltratisícovkyUltratisícovky
Ultratisícovky jsou české hory s výškou přes 1000 m n. m., prominencí (převýšením od klíčového sedla) přes 100 metrů a izolací (vzdáleností od nejbližší vyšší hory) přes 1 km. Jde o 95 výrazných a krásných hor, často s dalekými výhledy, které stojí za to navštívit :-)

Na střechu světaNa střechu světa
Zdolat nejvyšší horu světa Mount Everest s úctyhodnou výškou 8848 m láká mnohé z nás. Není to ale pro každého, pro nás ostatní je tu proto tato výzva - cílem je vystoupat na takové alespoň 2000m vrcholy, aby se součet jejich výšek co nejvíce blížil výšce Mount Everestu.

UltrakopceUltrakopce
Ultrakopce jsou výrazné české kopce s prominencí (převýšením od klíčového sedla) přes 100 metrů a výškou pod 1000 m n. m. Je jich víc než 550 a nacházejí se ve všech 14 krajích a ve všech pohořích. Na spoustě z nich stojí rozhledny, zříceniny hradů nebo turistické chaty. Na jiné naopak nevede žádná cesta a obklopují je divoké lesy. Zkrátka pro každého něco :-)

Nejvyšší evropské vrcholyNejvyšší evropské vrcholy
Zdolej všech 42 nejvyšších vrcholů evropských států! Parádní dlouhodobý projekt, který se jen málokomu podaří dokončit, ale zdolat byť jen část z nich je pořádná výzva.

Virutálně okolo ČRVirutálně okolo ČR
Pro ty, kteří by rádi zkusili, jaké to je obejít celou ČR, ale nemají na to čas či odhodlání je tady výzva Virtuálně okolo ČR. Pokaždé, když nahraješ na Vrcholovku záznam jakékoliv trasy, posuneš se po hranicích ČR o danou vzdálenost. Zvládneš ujít celých 2327 km?

Vrcholy Českého středohoříVrcholy Českého středohoří
České středohoří sice nevyniká vysokými horami, ale i tak stojí za to jej navštívit. Cílem výzvy je navštívit 51 (a 8 nepovinných) vybraných vrcholů a míst s nadmořskou výškou nad 600 m n.m. a prominencí alespoň 10 m.

Nejvyšší vrcholy všech krajů ČRNejvyšší vrcholy všech krajů ČR
Cestujete rádi po celém Česku? Co takhle si to zpestřit a zdolat všechny nejvyšší vrcholy jednotlivých krajů naší republiky?

Nejvyšší SKNejvyšší SK
Výzva obsahuje všechny slovenské dvoutisícovky jejichž prominence je alespoň 100 m a také všechny vrcholky jejichž prominence je alespoň 500 m bez ohledu na výšku.

Vrcholky Ralské pahorkatinyVrcholky Ralské pahorkatiny
Ralsko sice nejsou žádné velehory, přesto je to kus nádherné přírody kde naleznete i nespočet krásných kopců s úžasnými výhledy. Seznam vychází z Wikipedie a obsahuje vrcholky jejichž nadmořská výška je alespoň 500 m.n.m., nebo dosahují prominence alespoň 100 m.

Alpské čyřtisícovkyAlpské čyřtisícovky
Zařaď se mezi evropskou špičku a zdolej co nejvíce z 82 alpských čtyřtisícovek!

Nejvyšší body geomorfologických celků v ČeskuNejvyšší body geomorfologických celků v Česku
Další z výzev pro ty, kteří rádi poznávají různá zákoutí České republiky. Navštiv všech 94 nejvyšších vrcholů všech geomorfologických celků v Česku!

Ilustrační fotka od jigsawstocker - www.freepik.com

Komentáře

Milan "Hojší" Průžek: Skvělé! Kvituji rozdělení výzev do "kategorií". Možná jen, nevím jak to funguje, protože žádnou takovou nemám, ale v případě splněné výzvy by bylo fajn aby se nezobrazovala v aktuální kategorii ale ve splněných ;) ...a na "první pohled" mě trochu "irituje" že nevidím v kterých výzvách jsem zapojen a v kterých ne ( v přehledu výzev). Na profilu ano, ale tam mě zase chybí info o aktuálních výzvách v kterých zapojen nejsem a hlavně to rozdělení, přehled o těch splněných a hlavně již proběhlých :( Mimochodem jsem si všiml že snad pouze u 32VB je informace za jak dlouho se podařilo splnit. Nešlo by přidat do všech výzev které jsou o nějakém "seznamu" a má někdo splněno?
Pája: Milane, díky za reakci a podněty. Sekci s výzvami budu ještě dále upravovat, takže zapracuji i tvé připomínky :)

Komentovat může pouze přihlášený uživatel!

Sdílet