Jak vybrat nesmeky?

Jak vybrat nesmeky?

Pája, 26.1.2021, 11:28

Zejména v posledních letech se na sociálních sítích čím dál tím častěji objevují dotazy, jaké nesmeky pořídit. Už i na českých horách jsou často cesty tak ušlapané a namrzlé, že pokus o chůzi bez nesmeků hraničí s hazardem o zdraví.

Kdy použít nesmeky a kdy už mačky?

V České republice si ve většině případů vystačíme s nesmeky s hroty, v zahraničí už to ale bývá jinak. Nesmeky jsou určeny především pro chůzi na zledovatělém nebo namrzlém povrchu. Pokud je však nahoře větší vrstva sněhu, ani po jeho udusání nemusí krátké hroty nesmeků projít skrz a boty podkluzují a člověk riskuje pád. Jestli tedy plánujeme jít exponované traverzy nebo prudší stoupání či sestupy ve vysokohorském prostředí, bereme vždy mačky.

Mačky

Gumové nesmeky se špunty

Tento typ láká především nízkou cenou (většinou v řádu nižších stokorun), pro horskou turistiku se však nehodí. Nejčastěji je použijete ve městě (při chůzi i běhu), případně na horách na asfalt s ledovkou. V terénu, kde je mix ledu a sněhu, se malé výstupky na špuntech nemají za co zachytit a častěji podkluzují. Také se stává, že u některých modelů špunty v terénu vypadávají. To lze brát i jako výhodu, podél turistických cest můžete najít náhradní špunty :)

Nortec Street Yate Blue Ice
Nortec Street Yate Blue Ice
100 - 160 g 140 - 150 g
10 hrotů 10 hrotů
378 Kč 199 Kč

Řetízkové nesmeky s hroty

V poslední době na horách nejčastěji vídáme turisty s nesmeky se silikonovou obrubou a řetízky s hroty pod botou. Cenově se většinou pohybují okolo 1000 Kč, přičemž na trhu nalezneme mnoho druhů od běžeckých až po “skoro mačky” (skoro platí s velkým důrazem, mačky rozhodně nahradit nedokáží). Takové nesmeky se pak nejvíce hodí do našich zimních hor - dobře drží jak na čistém ledu, tak i na udusaném přemrzlém sněhu. Hroty bývají dlouhé kolem 15 mm (běžecké kolem 8mm), takže se dokáží zakousnout i přes malou vrstvu čerstvého sněhu.

Camp Ice Master Light Veriga Ice track Yate Ice Spikes Camp Ice master Nortec Alp 20
Camp Ice Master Light Veriga Ice track Yate Ice Spikes Camp Ice master Nortec Alp 20
310 - 335 g M 374 g 450 - 500 g 455 - 500 g 430 - 480 g
13 hrotů 9 hrotů 13 hrotů
14 - 17 mm
13 hrotů 13 hrotů
7 - 17 mm
789 Kč 775 Kč 599 Kč 739 Kč 949 Kč

Běžecké nesmeky

Zvláštní kategorií jsou nesmeky běžecké. U těch musí výrobce vyvážit hmotnost, odolnost a přilnavnost na měkčích botách. Někteří běžci sice používají klasické turistické, ale na trhu nalezneme i běžecké speciálky. Pokud tedy po horách primárně běháte, vydal bych se touto cestou.

Nortec Trail Nortec Corsa Yate Run Trail Nortec Nordic
Nortec Trail Nortec Corsa Yate Run Trail Nortec Nordic
170 - 185 g 310 - 330 g 200 - 215 g 310 - 330 g
14 hrotů
8 mm
10 hrotů 11 hrotů 21 hrotů
1 665 Kč 949 Kč 529 Kč 1 309 Kč

Ale vždyť v Číně jsou levnější!

Na Aliexpressu a podobných serverech se často objevují levné varianty mnoha turistického vybavení. Nejinak tomu je i u nesmeků. Ceny začínající na 250 korunách jsou opravdu lákavé. Jenže zrovna u nesmeků se nedá říct, že by člověk platil jen za značku, čínské neznačkové napodobeniny bývají většinou nevalné kvality. Gumová očka a kovové řetízky často nevydrží kombinaci namáhání materiálu a mrazu a řešit někde na treku nefunkční vybavení, to určitě nechcete.

Komentáře

Milan "Hojší" Průžek: Bohužel nemohu hodnotit běžecké nesmeky které by mohli být vhodné možná i do terénu, ale jinak dle mého názoru jsou veškeré "špuntové" nesmeky či s nepatrnými hroty jako "Nesmeky na obuv SNOW SHOES" vhodné tak akorát do města či lehkého opravdu chodeckého terénu kde hrozí při nejhorším "namrzlý chodník" a nanejvýš pád na prxxx... zadek. Mačky jsou přinejmenším naopak vhodné do všech náročnějších terénů a všude tam kde by mohl hrozit pád fatální. Na vše ostatní jsou vhodné (kromě běhu, tam opravdu nevím) minimálně řetízkové nesmeky a to i pro preventivně "pro případ" a proto by měli být lehce "nasaditelné" (v dnešní době splňují asi všechny), s co nejvíce delšími hroty a abychom nemuseli řešit zda s sebou ano či ne, tak co nejlehčí... Zatím nejlépe (i s přihlédnutím k ceně - rád se nechám přesvědčit o opaku) mi vychází "Camp Ice Master Light". POZOR! Stejně tak jako mačky bez sněhových vyhazovačů, mohou i tyto (všechny) nesmeky nabalovat mokrý sníh a chůze v nich tak může být mnohem náročnější nežli bez nich.

Komentovat může pouze přihlášený uživatel!

Sdílet