Dirruhorn / Dürrenhorn (4035 m n.m., Walliské Alpy)

46.11962N, 7.84823E 123 m 0,8 km Mapy.cz
Registruj se a zapiš výstup

Počasí Dirruhorn / Dürrenhorn

O vrcholu Dirruhorn / Dürrenhorn

Švýcarsko Švýcarsko

Vrchol Dirruhorn / Dürrenhorn zde přidal Milan "Hojší" Průžek a informace doplnili Milan "Hojší" Průžek a Pája.

Dirruhorn / Dürrenhorn je součástí výzvy: Alpské čyřtisícovky

Dürrenhorn je součástí hřebene Nadelgrat, na kterém se nachází ještě Nadelhorn, Stecknadelhorn a Hohberghorn. Na některých mapách jej najdeme i pod názvem Hobärghorn. Jeho prominence není ani 100 m. I tvarově je nevýrazný, má tvar hrbolu se zploštělou vrcholovou pasáží. Jedna věc na něm přesto stojí za zmínku - SV stěna, patřící do skupiny alpských severek. Je vysoká 350 m s průměrným sklonem okolo 50°. Není tak urostlá a známá jako kolegyně z Obergabelhornu, Lenzspitze či Gran Paradisa, ale i přesto šarmantní.

Je takovou detašovanou čtyřtisícovkou ležící stranou od frekventovaných vrcholů Mischabelu. Spíše než jako samostatný cíl slouží jako část hřebenovky Nadelgrat. Za hlavním vrcholem se na severní straně nachází ještě menší sourozenec, Klein Dürrenhorn alias Chli Dirruhorn (3 890 m). Až na něm končí klasická varianta přechodu Nadelgratu.

Tento hřeben by měl logicky začínat už na od Lenzspitze, ale tato je z historických důvodů řazena ještě do masivu Mischabel. Tyto dva štíty vytváří na východní straně malebný kotel.

Lenzspitze, severní zakončení skupiny Mischabel, tvoří společně s jen nepatrně vyšším Nadelhornem spojovací prvek mezi skupinami Mischabel a Nadelgrat. Žádná z těchto dvou impozantních horských skupin nezahrnuje ani jedinou třítisícovku, ale zato celých sedm čtyřtisícovek. Lenzspitze, strmá, takřka goticky vyhlížející věž, se dá považovat jak za severní konec skupiny Mischabel, tak i za východní začátek Nadelgratu. Nadelgrat vlastně geograficky začíná až Nadelhornem, exponovaný spojovací hřeben s Lenzspitze se však dá klidně považovat za logické pokračování Nadelgratu.

Nadelgrat:
- Lenzspitze (4 294 m)
- Nadelhorn (4 327 m)
- Stecknadelhorn (4 241 m)
- Hohberghorn / Hohbärghorn (4 219 m)
- Dirruhorn / Dürrenhorn (4 035 m)

Pod horou se nachází ledovec Riedgletscher.

Horu poprvé zdolali 7. září 1879 Albert Frederick Mummery, William Penhall, Alexander Burgener a Ferdinand Imseng.

Chata/ubytování

Na vrcholu se nenachází chata.

S kočárkem

Vrchol není přístupný pro kočárky.

Výhledy
Lanovka

Na vrchol nevede lanovka.

Vybavení

K výstupu je potřeba speciální vybavení.

Přístupnost

Nejbližší vrcholy: Hohberghorn / Hohbärghorn / Hobärghorn (4219 m,  0,9 km) Stecknadelhorn (4241 m,  1,3 km) Nadelhorn (4327 m,  1,7 km) Ulrichshorn (3925 m,  2,2 km) Lenzspitze (4294 m,  2,3 km) Dom de Mischabel (4545 m,  3 km)

Trasy v okolí

Trasy poskytuje SvetOutdooru.cz
Sdílet