Hochkalter (2607 m n.m., Berchtesgadenské Alpy)

47.56923N, 12.86568E 663 m 4,51 km Mapy.cz
Registruj se a zapiš výstup

Počasí Hochkalter

O vrcholu Hochkalter

Německo Německo

Celkem 1x zapsáno na Vrcholovce. Vrchol Hochkalter zde přidal Milan "Hojší" Průžek.

Hochkalter (2607 m) je nejvyšší vrchol stejnojmenného horského masivu (také zvaného Hochkaltergebirge, Hochkalterstock nebo Hochkaltermassiv) a jednou z nejvyšších hor Německa. Hochkaltermassiv se nachází v Národním parku Berchtesgaden, ve spolkové zemi Bavorsko v Německu. Dělí se na podskupiny Hochkalter-Gruppe, Hocheis-Gruppe a Südliche Wimbachkette.

Prvovýstup na Hochkalter vedl knížecí biskup Schwarzenberg a jeho průvodci Gemminger, Tatz a Wein roku 1830.

Normální cesta k vrcholu vede přes »Schöner Fleck« od horské chaty Blaueishütte , stupeň obtížnosti II. Výstupy na vrchol jsou vhodné pouze pro zkušené horolezce.

Nejdůležitější základnou v masivu Hochkalter je již zmíněná horská chata Blaueishütte Německého alpského spolku (1653 m) v ledovcovém údolí Blaueiskar pod ledovcem Blaueis, nejsevernější ledovec v Alpách. Chata disponuje 20 postelemi a 64 lehátky, nemá zimní útočiště a je provozovaná během letní sezóny. Dalšími zajišťovacími chatami jsou Bergheim Hirschbichl pro oblast Hocheisgruppe, chata Wimbachgrieshütte pro horolezce ve východní straně masivu a Ingolstädter Haus pro oblast jižní Wimbachkette.

Hochkalterské hory, stejně jako celé severní vápencové Alpy, se skládají ze směsi dolomit a vápenec. Ve skupinách Hochkalter a Hocheis převládá tvrdší dachsteinský vápenec, hornina, která vznikla sedimentací v Oceán Tethys Během Pozdní trias etapa (před 220 miliony let). Když vznikly Alpy, byly svažité vrstvy dachsteinského vápence zakončeny tektonickými pohyby afrických a evropských kontinentálních desek v úhlu 30 ° až 40 °. Výsledek lze jasně vidět na masivu Hochkalter, zejména v údolí Ofen (Ofental). Hodně z jižního Wimbachova řetězce zahrnuje křehký dolomit Ramsau, který významně přispěl k hromadění hornin v Wimbach údolí.

Velký rockfalls nastal znovu a znovu na masivu Hochkalter. V prehistorických dobách - asi před 3500 lety - sklouzlo z horního Blaueis Combe do údolí více než 15 milionů m³ horniny. Tyto skluzavky zabavily jezero Hintersee. I dnes velký ledovcové erratiky v Zauberův les vydat svědectví o této monumentální události. Ale i v nedávné době byly často velké skalní pády:

Dne 24. srpna 1908 se vrchol Hochkalteru zhroutil a výrazně změnil vzhled a výšku vrcholu. Objem odlomené horniny se odhaduje na 240 000 m³. Pád skály byl v údolí Ramsau pociťován jako zemětřesení.
Dne 25. července 1954 se zhroutil druhý vrchol Blaueis na severní aretě Blaueisspitze.
O devět let později, dne 25. července 1963, zhroucení kolony na Schärtenspitze mělo za následek, že cesta po severní stěně se stala mnohem obtížnější.
V únoru 1959 sklouzlo z oblasti Palfelhörneru několik set tisíc metrů krychlových horniny na sníh pod horním tokem údolí Wimbach.
Křehkost skály v údolí Wimbach je velmi zřejmá. Dno údolí je pokryto potoky trosek velké hloubky. Tuto nádhernou krajinu může zažít každý, kdo prochází z Ramsau (parkoviště Wimbach Bridge) údolím, zpočátku Soutěska Wimbach a poté do otevřeného údolí (asi hodinu do Wimbachschloss Inn, další hodinu do Wimbachgries Hut, 1327 m).

Chata/ubytování

Na vrcholu se nenachází chata.

S kočárkem

Vrchol není přístupný pro kočárky.

Výhledy

Z vrcholu jsou výhledy.

Lanovka

Na vrchol nevede lanovka.

Vybavení

K výstupu není potřeba žádné speciální vybavení.

Přístupnost

Vrchol je volně přístupný.

Nejbližší vrcholy: Kleinkalter (2513 m,  0,5 km) Ofentalhornl (2513 m,  0,8 km) Rotpalfen (2367 m,  1,1 km) Steintalhornl (2468 m,  1,3 km) SchärtenSpitze  (2153 m,  1,6 km)

Trasy v okolí

Trasy poskytuje SvetOutdooru.cz

Nejnovější výstupy

Divočák na vrcholu Hochkalter (10.9.2023 15:36)
Divočák
Pěší turistika
ne, 10.9.2023, 15:36
Sdílet