Großer Geiger (3360 m n.m., Venediger)

47.09306N, 12.30889E 299 m Mapy.cz
Registruj se a zapiš výstup

Počasí Großer Geiger

O vrcholu Großer Geiger

Rakousko Rakousko

Informace o vrcholu zde doplnili Martin Matějka a Milan "Hojší" Průžek.

AT
Obtížnost II/A-17.II-A

Großer Geiger (3360 m) je hora ve skupině Venedigergruppe ve Středním hlavním taurském hřebenu ve Vysokých Taurách. Leží na hranici mezi rakouskými spolkovými zeměmi Tyrolsko na jihu a Salcbursko na severu. Svou snadnou dosažitelností je oblíbeným cílem turistů a horolezců.

Nachází se v hlavním hřebeni skupiny Venediger. Ze všech stran je dobře znám díky své pyramidové formě obklopené velkými ledovci. Pro tuto oblast je charakteristické, že pod horami jsou obrovské ledovce s velkými rozsedlinami a seraky.

Na severní straně je obrovský ledovec zvaný Obersulzbachkees. Nachází se pod severními stěnami Maurerkeeskopf, 3313m, Grosser Geiger, 3360m, Grossvenediger, 3667m a některé další hory. Přes tento ledovec se severní přístup k vrcholu Geiger. Na východní straně je pod východní stěnou ledovec Dorferkees. A na jižní straně ledovec Maurerkees. Všechny ledovce jsou velmi velké a mají mnoho rozsedlin.

Grosser Geiger má čtyři velké hřebeny. Severní hřeben klesá k ledovci Obersulzbachkees. Severovýchodní hřeben klesá do zářezu Obersulzbachtörl (2921 m) a pokračuje na vrchol Großvenediger. Západní hřeben pokračuje k vrcholům Maurerkeeskopf a jižní hřeben pokračuje na vrchol Grosser Happ, 3350 m. Tento dlouhý hřeben pak padá přes mnoho malých hor do údolí Virgental.

Großer Geiger byl poprvé zdolán 20. srpna 1871 alpinistou Richardem Isslerem a horským vůdcem Michaelem Groderem od jižně položené horské chaty Johannishütte.

TRASY:

: Z údolí Maurer Tal chatou Essener-Rostocker, 2208m a dále přes ledovec Maurerkess na vrchol. Na vrchol se dostanete z ledovce přes JZ stěnu nebo přes jižní hřeben.

Jihovýchodní trasa: Výchozím bodem je obec Hinterbichl, 1329 m z údolí Dorfer Tal k chatě Johannishuette, 2121 m a dále údolím mezi Grosser Geiger a Großvenediger přes ledovec Dorferkess do zářezu Obersulzbachtörl, 2921 m. Odtud přes SV hřeben na vrchol.

Severní trasy: Z chaty Kürsinger (2547 m) máte dvě možnosti. První vede přes západní část velkého ledovce Obersulzbachkees do zářezu Maurer Törl.
Pak přes Maurerkess na vrchol. Na vrchol se můžete dostat z ledovce přes JZ stěnu nebo přes jižní hřeben.

Druhá možnost vede od chaty přímo do zářezu Obersulzbachtörl, 2921 m a pak přes SV hřeben na vrchol.

Dnešní normální cesta na horu Großer Geiger vede buď od horské chaty Essener-Rostocker-Hütte (2208 m, obvykle otevřená od začátku března do půlky května a od půlky června do začátku října, 50 postelí, 50 lehátek a 15 lehátek v zimním útočišti) ze severního směru nebo od horské chaty Kürsingerhütte (2547 m, obvykle otevřena dva týdny před Velikonocemi do konce září, 50 postelí, 100 lehátek, 20 nouzových lehátek a 16 lehátek v zimním útočišti) z jižního směru vzhůru k západnímu hřbetu hory a pak přes jihozápadní svah jako stoupání po ledovci k vrcholovému kříži.

Oblíbená [url=https://skitourguru.com/skialpova-tura/52-grosser-geiger-sw]skialpová túra
z chaty Essener-Rostocker Hütte. Výstup na Grosser Geiger z jižní strany vede po ledovci Maurerkees . Na úrovni 2650 m se trasa stáčí severozápadním směrem a poměrně prudkým svahem míří na plochou horní část ledovce. Pod vrcholovou pyramidou je skidepo. Na vrchol nenáročným terénem v mačkách a s cepínem. Po stejné trase na chatu.

Kempování není v národním parku povoleno, ale alpské bivaky jsou povoleny.
Poplatek za průjezd tunelem Felbertauern € 10,00 v každém směru. Na parkovišti ve Stredenu se platí parkovné. Za jeden den 3 eura, za celý týden 9 eur.

Chata/ubytování

Na vrcholu se nenachází chata.

S kočárkem

Vrchol není přístupný pro kočárky.

Výhledy

Z vrcholu jsou výhledy.

Lanovka

Na vrchol nevede lanovka.

Vybavení

K výstupu je potřeba speciální vybavení.

Přístupnost

Vrchol je volně přístupný.

Trasy v okolí

Trasy poskytuje SvetOutdooru.cz

Slunce

dnes zítra pozítří
Svítání: 4:49 4:48 4:47
Východ slunce: 5:26 5:25 5:24
Západ slunce: 20:48 20:49 20:50
Soumrak: 21:25 21:26 21:28
Sdílet