Deferegger Pfannhorn (2820 m n.m., Villgratenské hory)

46.89087N, 12.24217E 53 m 0,519 km Mapy.cz
Registruj se a zapiš výstup

Počasí Deferegger Pfannhorn

O vrcholu Deferegger Pfannhorn

Itálie Itálie Rakousko Rakousko

Celkem 1x zapsáno na Vrcholovce. Vrchol Deferegger Pfannhorn zde přidal Milan "Hojší" Průžek a informace doplnil Martin Matějka.

Deferegger Pfannhorn je oblíbený hraniční vrchol v západní části pohoří Villgratner jihozápadně od Maria Hilf.
Jeden z nejkrásnějších vyhlídkových vrcholů pohoří Villgraten s krásným panoramatickým výhledem. Obzvláště dobře jsou vidět zaledněné hory Vysokých Taur, ale také drsné vrcholky Dolomit. ... Rötspitze, Großvenediger, Großglockner, Hochschober, Jihotyrolské Dolomity, ... Nabízí se také krásný hluboký výhled na Gsiesertal a Defereggental.

Značená stezka, možnost výstupu směrem na Staller Sattel, který neutralizuje několik set metrů výškového rozdílu, a úchvatný výhled dělají z této krásné hory hodnotný půldenní cíl. Výstup na vrchol nejkratší značenou cestou a stejně tak návrat vede orientačně snadným terénem s dostatečným značením, i když po málo zřetelných stezkách. Bezproblémový úsek končí u skalního stupně, odkud zbývá zdolat 160m stoupání, při němž je třeba občasné opory rukou. Posledních úsek stoupání je poněkud náročnější kvůli nestabilním sutím.
Sousední vrchol Kärlskopf je mnohem hůře přístupný, přestože je vlastně nejvyšší výškou dlouhého hlavního hřebene mezi Rote Spitze a 35 km vzdáleným výběžkem nad jihotyrolským Pustertalem. Spojovací hřeben má jen několik lezeckých úseků prvního stupně a sestup na severozápadním hřebeni je sám o sobě neškodný. Jen poslední úsek dolů "pánví" vyžaduje určitou zarputilost - bezcestné, po kolena hluboké keře alpských růží s dobře maskovanými dírami nejsou pro každého.

Fotografie

Severovýchodní hřeben (UIAA 2-) je zajímavou alternativou k vyznačené normální trase. Kilometr dlouhý výstup je malebnou túrou s nádhernými výhledy. Stoupání je mnohem snazší, než by se z dálky mohlo zdát z členitého hřebene. Pokud zůstanete přímo na hřebeni, skála je obvykle dobrá.

Výstup normální trasou - náhled

Chata/ubytování

Na vrcholu se nenachází chata.

S kočárkem

Vrchol není přístupný pro kočárky.

Výhledy

Z vrcholu jsou výhledy.

Lanovka

Na vrchol nevede lanovka.

Vybavení

K výstupu není potřeba žádné speciální vybavení.

Přístupnost

Vrchol je volně přístupný.

Nejbližší vrcholy: Hirschbichl (2141 m,  2,1 km)

Trasy v okolí

Trasy poskytuje SvetOutdooru.cz

Slunce

dnes zítra pozítří
Svítání: 4:54 4:52 4:51
Východ slunce: 5:30 5:29 5:28
Západ slunce: 20:44 20:45 20:46
Soumrak: 21:21 21:22 21:23

Výlety návštěvníků

Lunch Hike
Milan "Hojší" Průžek
Pěší turistika, 14 km
13.8.2021

Nejnovější výstupy

Milan "Hojší" Průžek - Deferegger Pfannhorn
Milan "Hojší" Průžek
Pěší turistika
pá, 13.8.2021, 17:13
Sdílet