Via ferrata na vrchol Großer Priel (2515 m)

st 8.7.2020, 18:05
vrcholový čas
0:10:00
Grosser Priel 2 515 mnm. - nejvyšší hora pohoří Totes Gebirge (Mrtvé hory - tenhle výstižný název mne cestou několikrát napadl.) Výstup ferratou Priel Klettersteig, obtížnost D.
Má se jednat o nejnáročnější ferratu. A za mne to jednoznačně platí. ???? Rozdělila bych ji na 3 části.
První, je ještě zážitková. Užíváte si výšku, skálu a mostíky. V této části jsou dvě možnosti sestupu (úniku). Pak už musíte až nahoru. Tady budete ještě fotit a radovat se. Možná do doby než zjistíte, že jste 2 hodiny na skále a nejste ani ve třetině ferraty. ????
Druhá část je složená z traverzu kolem skály. Zde už vás cesta přinutí i stoupat. Užijete si žebříků, některé v převisu, a celkové náročnosti C/D. Zde platí, co jsem četla od někoho na FB. Zajímavé jištění. Musíte si sem tam sami vymyslet, jak to uděláte ????. Umět pracovat se skálou a mít ještě sílu potřebujete i do poslední třetí části.
Tu nazývám bílou cestou. Skála je neskutečně bílá s blankytně modrým nádechem. Na jedné straně jsem si užívala "skálolezení", na druhé straně už mi nějakou dobu v hlavě hrála věta "už mě to tu fakt nebaví".
Je to taková Neverending story. Musíte mít sílu v rukách, kondici, nejlépe už mít i osahanou skálu. Začátečníky hned varuji, tady radši ještě ne.
Náš time management = z parkoviště v 8 hod ráno na chatu Prielschutzhaus, příchod cca v 11. Zde ponechány nepotřebné věci, jsou velmi milý, a výstup v 11.40 k ferratě. Nástup na ferratu ve 12.50 hod. Vrchol GP v 18 hod. Zpět u chaty klasickou cestou ve 20.40 hod. Zde po pauze sestup v 21.30 hod dolů. U auta ve 23.30 hod.
Za den se to tedy dá zvládnout. Přímo na ferratu počítejte jimi udávaný čas 6 hod.
Pokud ji půjdete ráno, budete se pařit celou cestu na slunci. Proto mít ty udávané 3l tekutin.
My šli ferratu až po obědě, a proto jsme byli krásně ve stínu.
Takže, kdo toto projde, natož za den, je u mne ferratista a měl by už dát vše... ????????
Mársy Montblanc
2515 m n.m.
 
Sdílet