Pěší turistika Girová z Mostů u Jablunkova

5.6.2022
15:54 až 18:56
trvání
03:01:50
11,94 km
564 m

Fojtský grúň - Studeničný - Girová - Zápověď, Jablunkovské mezihoří
Mosty u Jablunkova žst. > po červené > Studeničný rozc. > neznačenou cestou > Fojtský grúň (676 m) > Studeničný rozc. > neznačenou cestou > Studeničný (717 m) > po červené > Štipionka > neznačenou stezkou > Čertovy mlýny > Girová (840 m) > Gírová chata > po zelené > Štipionka > Studeničný chata > Studeničný rozc. > po modré > Zápověď (640 m) > neznačenou cestou > Ski areál > Mosty u Jablunkova žst.

- nádherné skalní útvar Čertovy mlýny na svahu pod Girovou

Vytrvalec 2022 | Celoroční výzva | Horobraní
VIRTUAL 4ALL - Spring IIBERO | Pomáháme pohybem | dograce.cz

Tomáš Nejedlý: Ahoj a na sesuvné území ses určitě taky podívala... Místo, kde se v několika stech metrech "urvala část kopce". Gírová a okolí je velice tajemné a kopec si určitě zaslouží být psán velkými písmeny. Na jedné fotce máš dokonce nad sebou (nebo spíš nad psem) velmi úzký vstup do "kombinované" jeskyně. Délka asi 7 metrů a na boku asi pět metrů hluboká puklina - taktak na jeskyňářskou přilbu. O kus dál je ještě větší a prostornější dvoupatrová. A další se nachází úplně mimo mrazový srub na opačné straně hřebenu velmi umě skryta v lese a na jaře či v létě prakticky nenalezitelná - okolní porost ji velmi lehce skryje. Mírně klesající, stáčející se chodba do hloubky přes deset metrů. Vstupovat do nich, ale není příliš rozumné a mohou skrývat určitá nebezpečí.
Šárka: Moc krásná oblast a takřka bez lidí... Byli jsme tam poprvé. V mapách.cz jsou zaznamenány na svazích Girové dvě jeskyně, toho jsem si všimla. Celý terén byl velkým překvapením, nádhera a přesně jak píšeš, tajemno.
Tomáš Nejedlý: Minimálně čtyři jeskyně najdeš v mrazovém srubu "Čertí mlýny" a poslední je lahůdka, v létě dokonale skryta pod vysokou trávou úplně mimo "Čertí mlýny" na opačné straně hřebene. Není divu, že jsem ji taktéž "neobjevil" hned na první pokus. Za vstupem nejprve mírněji, později strměji klesá přes užší průlez (průplaz) do nejnižší části vyplněné menší sutí v hloubce asi 15 metrů. Krásný zázrak přírody skrytý zrakům většiny "zbloudilců". Navíc je kopec Gírová a jeskyně na něm spojeny tajemnými pověstmi, jejichž představy se až velice reálně mohou "zhmotnit" při mlhavém a mrazivém počasí (zkrátka, když se "čerti honí") a vše dostává velice zřetelné obrysy. Jsem rád, že jsem Gírovou zažil v mnoha časech i "nečasech" a strašně mi přirostla k srdci. Přiznám se Ti, že jsem si zde dal i jakýsi "trénink" na Rudické propadání. Tento pomyslný pruh "Těšínských Beskyd" má stále co říct a každá cesta je určitém, menším či větším ohledu, dobrodružná. Mužeš se zde podívat na geologii Beskyd nenásilně a bez nutnosti studia tlustých odborných knih a zaručuji Ti, že pokud jim budeš věnovat více času, tak Ti určitě "zalezou" pod kůži jako třeba Tatry. Je to něco úplně jiného, ale "duši" má Gírová OBROVSKOU... Některé jeskyně mají i další spodní patra, ale již odvaha "nedosahovala"... Stále ovšem platí, že to jsou "místa v pohybu" a nikdy se neví co se jak sesype. Proto je lepší do nich raději nevstupovat, minimálně ne, když je člověk sám...
Šárka: Zajímavé, málokdo si uvědomuje. když jde terénem, jaká tajemství se ukrývají po povrchem, tak hlavně opatrně...

Vrcholy

ne, 5.6.2022, 16:28
ne, 5.6.2022, 16:45
Girová #1
ne, 5.6.2022, 17:18
ne, 5.6.2022, 18:31
Sdílet