Správná výbava do zimních hor

Správná výbava do zimních hor

Pája, 10.2.2021, 09:45

S aktuálním rozmachem turistiky nemá spousta lidí povědomí o tom, jak se do hor správně obléct . Špatné vybavení ale zejména v zimě může znamenat nemalé problémy, které mohou skončit katastroficky. Jak se tedy obléci a vybavit?

Oblečení

Základem všeho je cítit se dobře. A nejlépe se samozřejmě cítíme doma, takže zvolit tepláky bude to nej. Pokud nemáme od Hugo Bosse, postačí i Adidas, i když se na nás ostatní budou divně dívat. Bundu pak volíme tak, aby ladila s tepláky. Nejlépe zimní, pořádně naducaná, ať je nám teplo.

Městská móda na hory nepatří

Tak takhle určitě ne, zimní hory umí pěkně potrápit. Kalhoty navlhnou a studený vítr vše dokoná. Stejně tak se v příliš teplé bundě jen zpotíme a bude nám tím spíš zima. Základem dnešního způsobu oblékání je vrstvení. Na nohy klidně ty tepláky (ale ještě lépe nějaké funkční spodní kalhoty), ale na ně větru a voděodolné kalhoty (nebo v menší zimě jen jedny zateplené kalhoty).

Zimní oblečení

Na horní část těla pak oblečení rozdělíme na tři základní vrstvy. První vrstva má za úkol odvést pot od těla, nejlépe umělina nebo merino vlna. Na bavlněné triko raději zapomeňte. Další vrstva je izolační, ta má za úkol udržet nás v teple. Nejlepší volbou bude Polartec, případně nějaký fleece nebo opět merino ve větší gramáži. Třetí vrstva pak má za úkol chránit nás proti větru a případnému lehčímu dešti. Tady volíme nějaký softshell, ať už s membránou nebo bez.

Pro zhoršené počasí se pak používá navíc hardshell - většinou membránová bunda, která nás ochrání před silným větrem i velkou nepřízní počasí. Při přestávkách se pak hodí ještě vrstva čtvrtá - péřová či syntetická bunda, kterou vytahujeme hned, jakmile zastavíme, než začneme chladnout. Na závěr ještě čepice, rukavice a multifunkční šátek nebo šála. Vše raději dvakrát, než pak mrznout s rukama v kapsách a litovat, že se vaše jediné rukavice promočily při stavění sněhuláka.

Kvalitní obuv

Neméně důležitá je i kvalitní obuv. Jelikož je turistika sport, hodí se nejlépe tenisky, které jsme koupili v akci před 5 lety a od té doby nám leží ve skříni. Pokud už se ale rozpadly, nevadí, vezmeme si kožené boty, však vypadají skoro jako pohorky.

Tohle do hor nepatří

Tenisky možná nebudou tak špatná volba v létě, do zimy se ale určitě nehodí. Ani městské zimní boty opravdu nejsou určeny do hor. Sice vás mohou udržet v suchu a teple, ale zpocená noha a pády kvůli hladší podrážce budou naprostou jistotou.

Na kratší výlet po ušlapané trase lze bez problému použít i klasické běžecké či trekingové boty, pokud ale nasněží pár desítek centimetrů sněhu, určitě využijeme vyšší boty, kde nám nebude sníh přepadávat přes okraj. Abychom měli jistotu, že zůstane noha v suchu, je dobré vybírat modely s goretexovou či jinou membránou (tenká vrstva uvnitř boty, která je prodyšná, ale jen tak vodu dovnitř nepropustí). Vhodnou obuv můžeme doplnit návleky a hlavně vhodnými ponožkami, které nás nejen zahřejí, ale i ochrání před puchýři a otlaky.

Pohorky

Doplňky a vybavení

Oblečení máme vyřešené, teď co ještě zabalit do batohu? Pití není potřeba, nahoře je přece hospoda a v zimě stejně nemá člověk takovou žízeň. Na mobilu zbývá ještě 50%, to do večera vydrží. Lékárnička je v českých podmínkách zbytečnost, Horská služba je poblíž skoro každého kopce. A nesmeky jsou prý sice super, ale přece kvůli občasné turistice nebudeme kupovat tak drahou věc, ne?

Výbava na hory

A zase špatně :) Je sice pravda, že člověk nemá v zimě takový pocit žízně, je to ale zrádné, k dehydrataci může dojít stejně tak jako v létě a v zimě spíš bude člověk bolest hlavy přisuzovat třeba lehkému nachlazení nebo rýmě. Hospoda či okénko, se kterým počítám, taky může mít zavřeno.

Běžně na mobilu sice 50% baterie vydrží relativně dlouho, v zimě je ale její kapacita o desítky procent nižší. Také neustále "hledání" signálu a častější focení či koukání do mapy vysaje baterii raz dva. Na mobilu by určitě neměly chybět nainstalované mapy (já používám Mapy.cz) a aplikace Záchranka (tu si nezapomeňte v klidu domova nastavit a projít ovládání).

Horská služba má sice stanice rozeseté různě po horách, ale nejlepší je umět si poradit alespoň trochu sám. Minimálně obinadlo, obvaz, izotermickou fólii, náplasti a základní léky by měl mít u sebe každý - nezaberou příliš místa a pořizovací náklady taky nejsou nikterak závratné.

Nesmeky se jeví jako větší a jednoúčelová investice, sám jsem začínal s reklamníma do města, pak různýma gumovýma, až jsem stejně skončil u řetízkových. Vyšší počáteční investice se během pár let, kdy byste kupovali “levné šmejdy”, určitě vrátí. A lepší si připlatit pár korun, než pak litovat doma se zlomenou nohou.

A co vy, máte další tipy, co určitě v zimě nenechat doma?

Ilustrační fotky od Nirmal Purja, pch.vector z www.freepik.com a pen_ash z Pixabay.

Komentáře

Komentovat může pouze přihlášený uživatel!

Sdílet